Het brouwen van alcoholvrij bier

Het brouwen van alcoholvrij bier

Wanneer je regelmatig een alcoholvrij biertje drinkt, ben je misschien wel nieuwsgierig geworden naar het brouwproces. Voor het maken van alcoholvrij bier worden er geen andere ingrediënten gebruikt. De meeste bieren zonder alcohol bestaan net zoals het alcoholische bier uit water, hop, gist en graan. Het brouwproces is uiteraard wel anders.

Ander soort gist

Er zijn verschillende soorten gist, voor het brouwen van niet-alcoholisch bier wordt dan ook een speciaal soort gist gebruikt. Gist speelt namelijk een belangrijke rol bij de vorming van koolzuur, de smaak en het alcoholpercentage van het bier. Dit gist wordt op een lagere temperatuur vergist, om zo de vorming van alcohol tegen te gaan of te verminderen.

De manier van destilleren

Naast het gebruiken van een speciaal soort gist, kan een brouwer ook kiezen voor een andere manier van destilleren. In dat geval brouwt de brouwer het bier met alcohol en zal hij of zij het later weer verwijderen door verhitting. Helaas zorgt de verhitting ook voor het verdampen van de aroma’s, dit heeft natuurlijk een negatief effect op de smaak van het bier. Smaakt een alcoholvrij biertje dan minder lekker? Nee! Een ervaren brouwer kent het proces en verwijdert de aroma’s tijdens het destilleren, en voegt deze na de verhitting weer toe. Zo blijft de goede smaak van het alcoholvrije bier behouden.

Het alcohol filteren

Sommige brouwers maken gebruik van een membraan om het alcohol uit het bier te filteren. Dit gebeurt tijdens het brouwproces. Door een membraan te gebruiken wordt het brouwsel geperst. Het filteren neemt veel tijd in beslag en is dus ook niet goedkoop, daarom zijn er niet veel brouwers die deze techniek gebruiken.

Niet al het alcoholvrije bier is ook echt alcoholvrij

Misschien moest je bovenstaande kop meerdere keren lezen, maar het staat er echt. Niet al het alcoholvrije bier is ook echt alcoholvrij. Dit heeft namelijk te maken met een aantal regels, deze regels verschillen ook nog eens per land. Zo mogen Nederlandse brouwers hun bieren en andere dranken, een alcoholvrij label geven tot 0.1% alcohol. In andere landen mag dit tot 0.5% alcohol. Dan zijn er ook nog landen die hun dranken alcoholvrij mogen noemen t/m 1 of 1.2% alcohol. Voor de mensen die absoluut geen alcohol mogen hebben, kan dit erg verwarrend zijn. Wij raden dan ook aan om altijd het etiket te lezen, of om de specificaties door te nemen op de website.

Bekijk nu al onze bieren in de webshop. Winkel – Noppus.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Andere blogs