Is alcoholvrij ook echt alcoholvrij?

Is alcoholvrij ook echt alcoholvrij?

Is alcoholvrij ook echt alcoholvrij? Je zal vast denken “wat is dit voor een gekke vraag?”, de term alcoholvrij zegt voldoende. Het antwoord is echter nee! Als je ons assortiment hebt bekeken, kan het jou opgevallen zijn dat er soms 0.5% alcohol staat. Dit betekend dus ook dat er 0.5% alcohol in de drank zit. Eigenlijk is dit een verwaarloosbaar percentage, maar toch blijft het gek dat de drank dan het label alcoholvrij krijgt.

Waarom krijgen dranken met 0.5% alcohol het alcoholvrije label?

Drank komt natuurlijk niet alleen uit Nederland. Waar wij het in Nederland alcoholvrij mogen noemen bij 0.1% alcohol, is dit in het buitenland anders. Daar mag je bier of bijvoorbeeld wijn het alcoholvrije label geven bij 0.5% alcohol. Je hebt dus eigenlijk altijd met een buitenlandse alcoholvrije drank te maken, wanneer er 0.5% op het etiket staat.

In sommige landen is de grens zelfs nog hoger. Spanjaarden mogen het alcoholvrije label uitgeven t/m 1% alcohol, in Frankrijk en Italië is dit zelfs t/m 1.2%.

Voorbeelden van bieren die eigenlijk niet alcoholvrij zijn:

  • Schneuder Weisse: 0.3% alcohol;
  • Jever Fun: 0.4% alcohol;
  • Warsteiner: 0.5% alcohol;
  • vandeStreek Playground: 0,5% alcohol;
  • Brewdog Nanny State: 0,5% alcohol.

Manier van brouwen heeft invloed

Het alcoholpercentage wordt bepaalt door de manier van brouwen. Sommige brouwers passen het brouwproces aan en andere brouwers verwijderen de alcohol pas achteraf. Wanneer de alcohol achteraf is verwijderd, is er een verdampingstechniek gebruikt. De alcohol verdampt na het vergisten op een speciale temperatuur, ook worden er druktechnieken gebruikt. Als een brouwer direct het alcoholpercentage wil verlagen, wordt er op een lagere temperatuur gebrouwen en wordt er een ander soort gist gebruikt.

Meer weten over het brouwen van alcoholvrij bier? Klik hier.

Conclusie

Vertrouw nooit de slogan, lees altijd het etiket. Dit is zeer belangrijk voor mensen die echt geen alcohol mogen of willen drinken, vanwege een ziekte of zwangerschap. Nederlandse bedrijven mogen hun dranken alcoholvrij noemen bij een maximaal percentage van 0.1% alcohol. In het buitenland kan dit percentage oplopen t/m 1.2% alcohol. Volgens de wetten verkopen wij alcoholvrije dranken, maar lees voor de zekerheid altijd de specificaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Andere blogs