Wat is het verschil tussen een mocktail en cocktail?

Wat is het verschil tussen een mocktail en cocktail?

De benaming “mocktail” wordt tegenwoordig vaak gebruikt. Het woord komt steeds vaker voor in filmpjes en artikelen op het internet. Je bent hier dan ook vast gekomen om uit te zoeken wat een mocktail precies is. Een mocktail is een cocktail maar dan zonder de toevoeging van een alcoholische drank. Populaire voorbeelden zijn de Roy Rogers, Shirley Temple en Lime Rickey. Vaak worden de cocktail recepten aangepast om een mocktail te creëren, een non-alcoholische vodka is dan bijvoorbeeld de vervanger van een alcoholische vodka. Het is dus de perfecte oplossing voor mensen die dol zijn op een cocktail, maar vanwege een bepaalde reden geen alcohol mogen nuttigen.

Waarom heet het een mocktail?

Een cocktail is een mengsel van één of meerdere alcoholische dranken, suikers, water en bijvoorbeeld bitters. Het woord “cocktail” kwam al in de 17e en 18e eeuw voor. Het is niet met alle zekerheid te zeggen, maar er wordt gezegd dat het woord “cocktail” afstampt van een hanenstaart. De verschillende kleuren van de drank zouden kunnen lijken op de staart van een haan, in het Engels noemen ze een hanenstaart dan ook een cocktail. Het Engelse woord “mock” betekend in het Nederland “nep”. Cocktail drinkers noemen een mocktail vaak een nep cocktail omdat er geen alcohol in zit. Dit is natuurlijk een belachelijke gedachte, omdat het uiteindelijk om de smaak gaat en niet om het alcoholpercentage. Al denken sommige mensen daar anders over.

Het maken van een statement

Eigenlijk draagt de benaming “mocktail” een negatieve lading met zich mee. Nep klinkt namelijk behoorlijk minderwaardig, alsof het niet stoer is om te drinken. Wanneer je kiest voor een mocktail kun je dus ook een statement maken. Zo kun je aangeven dat je helemaal geen alcohol nodig hebt om te kunnen genieten van een avondje uit, maar ook dat alcohol enorm ongezond is. Je kunt een mocktail zonder problemen drinken in het bijzijn van een kind, sommige mocktails kun je zelfs samen met jouw kind drinken. Dit is een goede manier om het juiste signaal af te geven aan de jongere generatie. Het ontstaan van ongelukken komt namelijk nog steeds veel voor onder jongeren, door het overmatige alcoholgebruik. Denk aan comazuipen en ongelukken in het verkeer.

Bekijk ook ons artikel over de beste mocktail recepten: Top 10 mocktails – Noppus.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Andere blogs